Tarta ze szpinakiem zagościła w Restauracji Kupiecka na Rynku Elizówka

Do wiosny jeszcze trochę, z racji tego w Restauracji Kupiecka na Rynku Elizówka zagościła dzisiaj tarta ze szpinakiem i serem feta, zakupionymi na halach. Prezentujemy przepis od szefa kuchni z Restauracji oraz zapraszamy do zapoznania się z aktualnym notowaniem cen produktów.

Ciasto do tarty:

  • 1 – 1,5 szklanki mąki 1,29 zł/kg
  • 1 jajko 0,30 zł/szt.
  • 1/3 kostki masła 4,30 zł/50 g
  • śmietana 2,50 zł/szt.
  • szczypta soli

Składniki na ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę przeznaczoną do pieczenia wysmaruj tłuszczem (masło, smalec lub margaryna) i posyp mąką. Schłodzonym ciastem obklej formę i piecz w nagrzanym wcześniej do 180º C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

  • 150 g szpinaku 5,00 zł/kg
  • Cebula 0,60 zł/kg
  • 50 ml śmietany 18% 2,50 zł/szt.
  • pół kostki sera feta 3,50 zł/kostka
  • 30 g orzechów ziemnych
  • 150 g sera żółtego 15,00 zł/kg mozzarella
  • 2 jaja 0,30 zł/szt.
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku 0,80 zł/szt.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodając odrobinę czosnku. Świeży szpinak dusić ok. 1 min., następnie odstawić, aby ostygł. Dodać jajka, ser żółty, orzechy, śmietanę, sól, pieprz – wszystko wymieszać.

Przełożyć na wcześniej upieczony spód na wierzchu ułożyć ser feta.

Piec 20 min. w temp. 180 stopni.

Rynek Elizówka oraz Restauracja Kupiecka (Pogotowie Cateringowe) życzą smacznego !

Notowanie cen składników z przepisu: http://www.elizowka.pl/notowania-cen-produktow

 

Giełda Elizówka

Lubelski Rynek Hurtowy S.A. w Elizówce

Elizówka, ul. Szafranowa 6 , 21-003 Ciecierzyn, Polska
info@elizowka.pl

Sekretariat: tel. +48 81 756 39 30, fax. 81 756 39 31
Biuro Obsługi Klienta tel. +48 81 756 81 06
Zespół służb porządkowych: tel. +48 81 756 83 08
Księgowość tel. +48  81 756 39 34
Kadry i akcjonariat tel. +48 81 756 39 35
Marketing tel. +48 81 756 83 08
Zintegrowany System Zarządzania Jakością tel. +48 81 756 83 08
Inspektorzy tel. +48 81 756 82 95