Było pysznie! Meeting z HoReCa na Rynku Elizówka - 11 sierpnia 2017
11 sierpnia 2017 r. na Rynku Elizówka odbyła się II edycja Meetingu z HoReCa. Spotkanie zostało podzielone na dwie części, warsztaty kulinarne oraz część otwartą, bogatą w prezentacje firm działających na Rynku Elizówka oraz Partnerów Rynku.
Wydarzenie rozpoczęło sie warsztatami kulinarnymi, które poprowadzili:
Dawid Furmanek oraz Jarek Sak.
Uczestnicy warsztatów wyczarowali regionalne potrawy z produktów dostępnych na Rynku Elizówka.
Na stoliku degustacyjnym pojawiły się:
zupa szczawiowa z ziołowym jajkiem poszetowym oraz chipsami z łupin z młodych ziemniaków
zielona polędwiczka wieprzowa sous-vide w jałowcowej marynacie, z selerem, piklowaną gorczycą i śliwką z miodem gryczanym
deser jaglany z sezonowymi owocami z miodem pitnym
Deser Lubelski był doskonałem pretekstem do pokazu sommelierskiego, który poprowadził Przemysław Morawski z Warszawskiej restauracji SENSES. Restauracja ta jako druga w Polsce otrzymała prestiżową gwiazdkę Michelin. Wina, które wykorzystano w pokazie, pochodzą z małych winnic Hiszpańskich, z regionu La Riocha. W swojej ofercie posiada je Centrum Handlu Zagranicznego i Promocji.
Podczas drugiej części swoją ofertę zaprezentowały następujące firmy:
PHU Ewa i Adam - Ewa Postrzech
Prezentacja oferty artykułów z zakresu chemii profesjonalnej. Firma rodzinna Ewa i Adam, może pochwalić się wieloletnią tradycją w sprzedaży produktów chemii profesjonalnej, artykułów biurowych, szerokiej gamy produktów jednorazowych dla gastronomii.
Centrum Handlu Zagranicznego i Promocji
Prezentacja oferty handlowej Lubelskiego Rynku Hurtowego opartej na: ekologicznych warzywach i owocach, ekologicznych płodach rolnych (sery, wędliny, mleko), świeżych grzybach, runie leśnym oraz delikatesowych produktach importowanych.
Anna Niedziela
Prezentację poprowadziła Anna Niedziela, dyplomowana florystka, działająca na wielu płaszczyznach: szkoleniowiec, prowadząca na warsztatach i pokazach florystycznych, właścicielka kwiaciarni z ponad 30-letnią tradycją. Pani Anna przygotowała okolicznościowy stół z kompozycji florystycznych, elegancko i ze smakiem. Wszystkie kwiaty i dodatki użyte do przygotowania prezentacji pochodziły z hurtowni z naszej hali kwiatowej. Piękne róże przekazało Gospodarstwo Ogrodnicze Anety Sapy, za co serdecznie dziękujemy.
HOT Maria Janczak
Kolejną prezentację poprowadziła Lidia Janczak, która prowadzi sprzedaż kwiatów doniczkowych, rabatowych i szerokiej gamy świeżych ziół dla gastronomii. Po te produkty zainteresowanych zapraszamy do boksu nr 44, na hali kwiatowej B oraz do namiotu wystawowego, zlokalizowanego przy Parkingu, przy Hali B.
Tefal Companion
Kolejna prezentacja dotyczyła nowoczesnego sprzętu dla gastronomii firmy Tefal, promowanego przez Option One For Group. Swoje sekrety gotowania na tym sprzęcie zdradził Dariusz Szerląg Menager Sprzedaży Regionalnej Groupe Seb.
Rowery Cargo
Maciej Lubaś z Pawłem Calem prezentowali rowery transportowe w szerokim gronie hotelarskim.
Zwieńczeniem części otwartej było losowanie upominków od Partnerów Meetingu. PHU Ewa i Adam przekazali do rozlosowania, wśród uczestników warsztatów kulinarnych, profesjonalny zestaw noży. Dla uczestników drugiej części spotkania, Hurtownia HOT przekazała bon zakupowy o wartości 50 zł, w imieniu Lubartowskiej 77 Pan Robert Niedziałek przekazał siedem zestawów porduktów regionalnych, Tefal Companion przekazał robota kuchennego do testowania na 30 dni.
Dodatkowo przez cały dzień trwały mini targi na Rynku Elizówka. Uczestnicy Meetingu z HoReCa mogli porozmawiać z naszymi wystawcami, wymienić się spostrzeżeniami, doświadczeniami oraz nawiązać współpracę. Z szeroką ofertą handlową wystawiali się:
Diler Słodyczy – oferta produktów cukierniczych
Hurtownia Alert – opakowania, serwetki oraz dekoracja stołu
PHU Ewa i Adam - Ewa Postrzech - artykuły chemii profesjonalnej
HOT Maria Janczak – zioła i kwiaty doniczkowe
Gastro4You - wypożyczalnia naczyń gastronomicznych
Alina Łuszczak – Sprzęt gastronomiczny Firmy TEFAL
Naturo - Przyprawy i bakalie
Marcin Filipiak - Owoce i Warzywa
Centrum Handlu Zagranicznego i Promocji z ofertą produktów dla branży Horeca
Mikrobiotyk Jakub Ruszkowski – środki ochrony roślin, środki naturalne
Stowarzyszenie Ekolubelszczyzna – produkty ekologiczne, regionalnych producentów
FotoGość – przebojowa firma świadcząca usługi fotograficzne za pomocą fotobudki
Obsługę konferensjerską podczas Meetingu z HoReCa prowadziła jak zawsze profesjonalna i urocza Monika Szalak z M&S Mobilny Sekretariat.
Całe Wydarzenie aktywnie wspierali:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego
Wikor – Hurtownia ryb, na Hali E Boks 21
Pogotowie Cateringowe, prowadzące Restaurację Kupiecką, na terenie Rynku Elizówka
Gospodarstwo Ogrodnicze Aneta Sapa
Patronat medialny nad Meetingiem z HoReCa objęli:
Gościliśmy Redaktora Marka Wieczorka z Lubelskiej.tv, który przygotował reportaż z Wydarzenia oraz Redaktorów z Dziennika Lubelskiego.