Tarta ze szpinakiem zagościła w Restauracji Kupiecka na Rynku Elizówka
Do wiosny jeszcze trochę, z racji tego w Restauracji Kupiecka na Rynku Elizówka zagościła dzisiaj tarta ze szpinakiem i serem feta, zakupionymi na halach. Prezentujemy przepis od szefa kuchni z Restauracji oraz zapraszamy do zapoznania się z aktualnym notowaniem cen produktów.
Ciasto do tarty:
- 1 – 1,5 szklanki mąki 1,29 zł/kg
- 1 jajko 0,30 zł/szt.
- 1/3 kostki masła 4,30 zł/50 g
- śmietana 2,50 zł/szt.
- szczypta soli
Składniki na ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę przeznaczoną do pieczenia wysmaruj tłuszczem (masło, smalec lub margaryna) i posyp mąką. Schłodzonym ciastem obklej formę i piecz w nagrzanym wcześniej do 180º C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
- 150 g szpinaku 5,00 zł/kg
- Cebula 0,60 zł/kg
- 50 ml śmietany 18% 2,50 zł/szt.
- pół kostki sera feta 3,50 zł/kostka
- 30 g orzechów ziemnych
- 150 g sera żółtego 15,00 zł/kg mozzarella
- 2 jaja 0,30 zł/szt.
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku 0,80 zł/szt.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodając odrobinę czosnku. Świeży szpinak dusić ok. 1 min., następnie odstawić, aby ostygł. Dodać jajka, ser żółty, orzechy, śmietanę, sól, pieprz – wszystko wymieszać.
Przełożyć na wcześniej upieczony spód na wierzchu ułożyć ser feta.
Piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Rynek Elizówka oraz Restauracja Kupiecka (Pogotowie Cateringowe) życzą smacznego !
Notowanie cen składników z przepisu: http://www.elizowka.pl/notowania-cen-produktow